Asszistált népszámlálás 2021

Kezdetét vette a népszámlálás második, ún. asszisztált szakasza. Azok a lakosok kötelesek bekapcsolódni, akik különböző okokból kifolyólag (betegség, ill. számítógép, internet vagy digitális ismeretek hiánya) nem vettek részt az online népszámlálásban.

Az asszisztált népszámlálás Szlovákia-szerte 2021. május 3-a és június 13-a között kerül megvalósításra. Figyelmeztetjük a lakosokat, hogy a Covid-19 járvány miatti karantén idején nem élhetnek az asszisztált népszámlás lehetőségével. A kapcsolattartó pont látogatásakor kötelező az FFP2 típusú reszpirátor viselése.

Az asszisztált népszámlálás során a lakos igénybe veheti a kapcsolattartó pont szolgáltatását, ahol a kérdőívet önmaga tölti ki (a műszaki felszerelés biztosított), vagy igényli a helyben lévő asszisztens segítségét.

Amennyiben nyomós okból kifolyólag a lakos nem tudja meglátogatni a kapcsolattartó helyet, akkor mobil asszisztenst igényelhet, aki az előre leegyezett időpontban felkeresi őt az otthonában, és tablet segítségével közösen töltik ki a kérdőívet. Ezt a szolgáltatást azonban a lakosnak telefonon kell igényelnie a Garamövesdi Községi Hivatalban (036/7534271), vagy a SZK Statisztikai Hivatalában (02/20 92 49 19).

Felhívjuk figyelmüket, hogy a népszámlálásban való részvétel törvényből eredően kötelező. A népszámlálási kérdőívet más országok, pl. Magyarország állampolgárainak is ki kell tölteniük, amennyiben garamkövesdi lakcímmel rendelkeznek. Vegyen részt az asszisztált népszámlálásban, hogy a község lakosságszáma ne csökkenjen a tényleges alá!

Vigyázzunk a csalókra!

A népszámlálás sajtószóvivője figyelmeztetett arra, hogy az asszisztens segítségével történő népszámlálás vonzhatja a csalókat. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az asszisztált népszámlálás időtartama alatt nem fog senki sem fog kéretlenül kopogtatni az ajtónkon, és nem léteznek papír alapú kérdőívek sem, csakis elektronikus kérdőívek, melyeket tablet, telefon vagy számítógép segítségével lehet kitölteni.  Házhoz csak olyan asszisztens megy ki, akit a lakos oda rendelt. Az asszisztens rendelkezni fog a megfelelő igazolvánnyal, amelyet érkezéskor fel kell mutatnia. Ha fennáll a gyanú, hogy egy csaló asszisztensnek adja ki magát, értesíteni kell a rendőrséget és a városházát.

Ki vesz részt a népszámláláson és milyenek a bírságok

A népszámlálási kérdőívet az ország minden lakosa köteles kitölteni, belátása szerint válaszol a kérdésekre, és a 2021. január elsejei állapotot kell feltüntetni. De nemcsak a Szlovákiában élő szlovák állampolgároknak kell részt venni a népszámláláson, hanem minden olyan személynek, aki Szlovákiában állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Az év nagy részében Szlovákiában élő, ám hivatalos lakhellyel nem rendelkező személyeknek szintén részt kell venniük a népszámláláson. Aki elmulasztja a kérdőív kitöltését, 50 eurótól 250 euróig terjedő bírsággal számolhat.

Back to top